Solární panely zaplavily české střechy. Paneláky zatím stojí stranou.

  • 19. 1. 2024


V Česku loni pokračoval solární boom. Výkon slunečních elektráren vzrostl o více než tisíc megawattů na výsledných 3,6 gigawattu. Většinou šlo o střešní instalace na rodinných domech, veřejných budovách a průmyslových halách. Objevil se ale i nový trend: FOTOVOLTAIKA MÍŘÍ NA PRVNÍ BYTOVÉ DOMY.
Až do konce roku 2022 bylo sdílení elektřiny v rámci bytových domů nemožné, ale novela Energetického zákona před 2 lety vše změnila. Nyní mohou domy zřídit jedno společné odběrné místo, ke kterému se mohou přihlašovat jednotlivé byty. Ty si zachovávají vlastní odběrná místa, vlastní elektroměry a nemusí měnit smlouvy se svými dodavateli.
 Elektřina z domovní fotovoltaiky, která se nespotřebuje ve společných prostorách, se přeúčtovává na jednotlivé přihlášené byty, a teprve co se nespotřebuje v domě, jde do sítě. O nové možnosti většina SVJ dodnes neví, což zájem o domovní fotovoltaiky brzdí.
Od loňského září mají SVJ a bytová družstva možnost žádat o peníze předem díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám. Tento program nabízí zálohu na podpory domovních solárních projektů, což umožňuje žadatelům inkasovat státní dotace již na základě předloženého projektu. Bez nutnosti čekání na připojení elektrárny do distribuční sítě a bez nutnosti bankovního úvěru.


Zdroj: SeznamZpravy