Realitní trh se po několika letech dočkal ochlazení. I tak se nemovitosti prodávají dál

  • 24. 4. 2023

Trh s nemovitostmi prošel v uplynulých letech velkými změnami a výkyvy. Po letech nyní došlo k ochlazení trhu a mírnému poklesu prodejních cen nemovitostí. Je to především z důvodu rostoucích úrokových sazeb hypoték a tedy horší dostupností hypoték. Na druhou stranu končící fixace s výhodnými úroky nutí řadu majitelů nemovitostí k jejich prodeji. Jak vypadá realitní trh v první polovině roku 2023?

Pokles cen nemovitostí? To záleží

Nemovitosti prodáváme v různých lokalitách a vývoj realitního trhu se liší také v závislosti na lokalitě a typu prodávané nemovitosti. Jiné to bude v Praze, Plzni nebo Klatovech. Situace v první polovině roku 2023 je taková, že některé nemovitosti ve vybraných lokalitách zlevnily o víc než 20 %. Ale obecně si kvalitní nemovitosti v lukrativních lokalitách svou cenu zachovají

Když se podíváme na trh jako celek, nabídkové ceny poklesly jen velmi mírně, avšak už tomu tak není v cenách prodejních. Tam je pokles daleko vyšší. Nejlépe jsou na tom stavební pozemky, kterých je na trhu stále nedostatek, a tudíž si zachovávají svou cenu.

Podle našeho názoru je pravděpodobné, že v horizontu následujícího roku až dvou si některé typy nemovitostí i nadále udrží svoji cenu.

Jak je na tom nabídka s poptávkou

Nemovitostní trh se po několikaletém růstu dočkal mírného ochlazení. Jedním z faktorů je bezesporu zvyšování úrokových sazeb a horší dostupnost samotných hypoték. Aktuální úroková sazba hypoték se od začátku roku pohybuje těsně pod hranicí 6 %. Inflace se aktuálně pohybuje okolo 15 %.

Průměrná úroková sazbaVývoj průměrné úrokové sazby. Zdroj: Hypoindex.cz

Vzrostla poptávka po rodinných domech v ceně do 5 milionů a o něco větší je nárůst nabídky bytů, která vzrostla přibližně o 20 %. S rostoucí se nabídkou jsou prodejci nuceni snižovat cenu svých nemovitostí. Ovšem u malometrážních bytů se ceny nijak výrazně nepropadají a nadále se počítá spíše se stagnací. 

Realitní trh stále jede

Pokud bychom měli aktuální situaci shrnout. Realitní trh se nezastavil, stále se na trhu najdou kupci, kteří zaplatí za vaši nemovitost adekvátní cenu. Třeba i v hotovosti. Na druhou stranu se také objevují dobré příležitosti ke koupi, které pramení z potřeby rychle nemovitost prodat a předejít placení vysokých úroků z hypoték po skončení fixace v důsledku aktuálních zvyšujících se úrokových sazeb. 

Pokud chcete pomoci s prodejem vaší nemovitosti, obraťte se na nás. Máme bohaté zkušenostmi i se složitými obchody. Naši aktuální nabídku nemovitostí k prodeji najdete zde

POSTARÁME SE O POHODLNÝ PRODEJ VAŠÍ NEMOVITOSTI

Nechte starosti s prodejem nemovitosti na nás.