Jak se budou vyvíjet úroky hypoték?

  • 8. 4. 2024

ČNB snižuje sazby, poskytovatelům hypoték se ale do zlevňování nechce  [?]

[?]  Na svém březnovém zasedání ČNB snížila dvoutýdenní repo sazbu na současnou hodnotu 5,75 %. Průměrná nabídková sazba úvěrů na bydlení klesla k počátku dubna na 5,57 %.

[✖️]  Čím více budou úrokové sazby skokově klesat, tím více klientů začne zvažovat refinancování stávajících úvěrů. Celý trh na tento bod zlomu čeká a banky se na to logicky netěší, tyto změny banku stojí peníze navíc.

[?]  Začíná se tak stále více odlišovat přístup bank k jednotlivým délkám fixací. Velmi krátké stejně jako ty dlouhé fixace banky nyní snižováním sazeb nijak nepodporují a nesnaží se je tak udělat pro klienty atraktivní. Důvodem je, že banky i klienti počítají s dalším snižováním úroků hypoték.

[?]  S dostupnějšími hypotékami se ale podle expertů pojí pro kupující také méně příjemná zpráva. Ceny nemovitostí totiž po více než roce zamíří opět vzhůru. Kupující, kteří nemají dostatek vlastních peněz na koupi nemovitosti, tak budou muset zvážit, zda je lepší počkat na levnější hypotéky, nebo využít současných cen nemovitostí.